Kapitein Giezen

Wie was kapitein Giezen?

Kapitein H.R. Giezen trouwde op 23 april 1857 , slechts 73 dagen voor de tragedie met Rolina Prummel ook genaamd Roelina . Hieruit blijkt duidelijk dat hij niet aanwezig was op de bruiloft, in die tijd geen vereiste in Holland.

Architect Klaas Prummel is de betovergrootvader van Rolina Prummel


Er is heel weinig bekend over deze man. In het scheepsregister van Bureau Veritas heeft kapitein L.R. Giezen wordt getoond als kapitein van de Koning Willem II van 1849 tot 1856, en H.R. Giezen als kapitein van 1856 tot aan de ondergang in 1857.

Paul Clark verwijst in zijn publicatie "Shipwreck sites in the South-East of South Australia 1838 - 1915", Australian Institute for Maritime Archaeology Special Publication No.5, 1990 naar de Meester van het schip als L.R. Giesen toen het strandde in Guichen Bay in 1857. Dit is onjuist. Uit in Nederland verrichte onderzoeken blijkt dat Lammert Roelfs Giezen, kapitein van de Koning Willem II, op 19 februari 1856 op 37-jarige leeftijd is overleden in Rotterdam.
Deze dag stierf,

op 37-jarige leeftijd, na een ziekte van enkele dagen, mijn geliefde echtgenoot Lammert Roelfs Giezen, in het leven Meester van het fregatschip Koning Willem de Tweede, en liet me achter met vijf kinderen, te jong om de enorme omvang van hun verlies.
Rotterdam. R.W. Giezen
19 februari 1856 Nee. De Jonge

De kapitein ten tijde van de tragedie was Hindrik Remmelt Giezen. Hij werd geboren in Veendam (Holland) op 5 oktober 1809 en stierf in Amsterdam op 30 november 1859, 50 jaar oud. Hij was de zoon van Remmelt Roelfs Gijsen en Pietje Hindriks Mulder. Zijn familie is terug te voeren tot de 15e eeuw, met de achternaam op verschillende manieren gespeld, b.v. Gijse, Gijsen en Giezen.

Kapitein H.R. Giezen trouwde op 23 april 1857, slechts 73 dagen voor de tragedie. Hieruit blijkt duidelijk dat hij niet aanwezig was op de bruiloft, in die tijd geen vereiste in Holland, aangezien paren bij volmacht konden trouwen. Zijn enige zoon, Hendrik Remmelt, startte een koperbedrijf in Veendam. Dit bedrijf werd na de Tweede Wereldoorlog door zijn achterkleinzoon Hendrik Remmelt IV veranderd in een kunststof- en metaalproductbedrijf. Het bedrijf is nog steeds actief. In 1997 werd Hendrik Remmelt VI geboren.

Na zijn terugkeer naar Nederland

vanuit Guichen Bay zette kapitein Giezen zijn carrière voort en voerde het bevel over een aantal andere schepen, waaronder de bark "Watergeus", eveneens eigendom van de firma P. Varkevisser uit Scheveningen. De kof “Libra” van hemzelf en de kof “Twee Gezusters” van R. Doijer & Kalf uit Zwolle (Holland). Dit laatste schip is op 15 oktober 1859 in de Noordzee neergestort. Kapitein Giezen is de daaropvolgende maand in Amsterdam overleden.