Zeewaardigheid van de Koning Willem II
(Danny van Doorn)
In de kranten de "Register" op 15 Juli, en de "Adelaide Observer" op 18 Juli 1857 , in Adelaide staat eenzelfde artikel dat geschreven is door hun correspondent in Robetown. Deze correspondent, die onbekend is, schrijft in een alinea over "de defecte staat van het schip". Wat deze defecten precies waren gaat hij verder niet op in. In een andere alinea schrijft hij het volgende "ik heb van een ontwijfelbare bron vernomen, dat dit schip, gedurende haar reis van Hong Kong naar Guichen Bay, tussen de 12 (30cm) en 14 (35cm) inches water per uur opnam, en de Chinese passagiers dag en nacht de pompen moesten bewerken, dat al haar tuig verrot en in een onbruikbare staat was, en als er een zeewaardigheid inspectie zou plaats gevonden hebben door zeevaartkundige mensen en het geeft niet in welke haven in Australië of ergens anders, zou ze zonder aarzeling afgekeurd zijn. Ik heb deze opinie gekregen van een bevoegd zeevaartkundige man die over zulke zaken kan beoordelen."
Ook in de "Adelaide Observer" van 19 September, 1857 schrijft dezelfde correspondent iets over de conditie van de Koning Willem II, namelijk "als we in aanmerking nemen dat de Wilhelm maar nauwelijks drijvende kon worden gehouden gedurende haar reis, het een wonder zou zijn geweest als ze niet gezonken zou zijn in de baai".
Deze kranten artikelen zijn gebruikt door de verschillende auteurs in hun verhalen over de ramp en het ongelukkige schip. Het is mijn mening dat deze beweringen totaal geen grondslag hebben. Wie was deze "zeevaartkundige man"? Het antwoord van deze vraag zal nooit gevonden worden. Wat wel gevonden kan worden, zijn in mijn inziens, bewijzen die een meer betrouwbaar inzicht geven op de zeewaardigheid van de "Koning Willem II", en de beweringen in die oude kranten in twijfel stellen of totaal van de hand wijzen. Had men in die dagen (in Australie) van "Bureau Veritas" gehoord dan waren er beslist andere verhalen over het schip en de ramp geschreven. Waarom "Bureau Veritas"?
Bureau Veritas
Bureau Veritas werd opgericht in 1828 door de vastberadenheid van enkele individuelen "om de waarheid uit te zoeken en zonder vrees en onpartijdigheid te vertellen". Hun streven was om verzekering maatschappijen te voorzien van alle inlichtingen die nodig waren om de mate van betrouwbaarheid van schepen en hun uitrusting te schatten, en zo de veiligheid van personen en eigendommen te beschermen. Tot vandaag aan de dag blijft Bureau Veritas nog streven naar het zoeken van de waarheid als een onafhankelijke maatschappij, en in niet minder dan 125 landen zijn zij bemachtigd om onderzoeken te verrichten. (zie 2 aanhangsels).
De oude scheepsregisters van het Bureau Veritas zijn bewaard gebleven en kan men vinden in de bibliotheken van het "Prins Hendrik" Maritiem Museum in Rotterdam, en het "Maritiem Museum" in Greenwich, Engeland.
De eigenaars van de "Koning Willem II", de rederij P. Varkevisser te Scheveningen , liet het schip 8 maal onderzoeken door het Bureau Veritas tussen 1844 en 1857. De laatste twee maal gebeurde dit in Januari, 1855 in A'dam en Juli, 1856 in Rotterdam.
In Januari, 1855 kreeg het schip een classificatie van 7 - 1 (le afdeling voor een tijdsduur van 1 jaar) met een vertrouwens waarde van 5 S, L (5/6 waar 3/3 een voortreffelijk schip is) en dit gelde voor verre reizen, zoals aan gindsche zijden van de Kaap Hoorn en de Kaap de Goede Hoop. De staat van het schip en het tuig kregen de kwalificatie 2.1. ( Wat respectievelijk 2e en le klas betekend). Deze classificaties zijn te vinden in de verklaringen van het Bureau Veritas schepenregister.
In Juli, 1856, werd het schip wederom geïnspecteerd nadat ze opengemaakt was en zware reparaties had ondergaan. Deze keer kreeg ze de kwalificatie 5 - 3 en 5 S, L. Deze inspecties door het Bureau Veritas bewijzen dat de Koning Willem II een voortreflijk schip was, in goede staat verkeerde en alle zeeën ter wereld mocht bevaren. Haar conditie was dus niet de oorzaak van haar ondergang.