Geschiedenis van het schip.
De Koning Willem II werd gebouwd te Kinderdijk in het jaar 1840. De naam van de scheepswerf is niet bekend. Het schip verschijnt voor het eerst in het register van Bureau Veritas in 1842. De kapitein in dat jaar was L.C.E. van der Brugh die tot 1849 het gezag voerde en opgevolgd werd door kapitein Lammert Roelfs Giezen. Deze bleef kapitein tot het jaar 1856 toen hij op Jonge leeftijd (37 jaar) stierf. De laatste kapitein was Hindrik Remmelt Giezen tot dat het schip verging bij Guichen Baai in Zuid Australië.
De eerste eigenaar van de Koning Willem II was de firma B.J. Suermondt uit Rotterdam. Bij 1842 de eigenaar was P. Varkevisser uit Scheveningen en het schip stond geregistreerd in Den Haag, maar bij het jaar 1849 stond het geregistreerd in de haven van Rotterdam.
Er is niet veel bekend over de vaargeschiedenis van de Koning Willem II. Het schip was gemachtigd om alle zeeën te bevaren maar heel weinig bewijzen van haar reizen kan gevonden worden. Een referentie kan men vinden in de schepen lijst “Rotterdam – Verenigde Staten”, waar staat dat de Koning Willem II het Voorne Kanaal doorvoer op 14 Mei, 1847 op weg van Rotterdam naar New York. Op deze keer noemde men het schip een Fregat en werd als eigenaar M. Varkevisser genoemd.
Sinds vele eeuwen houden zeelieden logboeken bij waarin ze dagelijks rapporteren over het weer en de omstandigheden op zee. De waarnemingen in deze scheepsjournalen waren in de eerste plaats bedoeld als hulpmiddel bij de navigatie. Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw warden op verzoek van het KNMI maritiem meteorologische en oceanografische waarnemingen uit scheepsdagboeken geëxtraheerd. Deze waarnemingen zijn allen opgetekend in het zogeheten “Extract-Journaal.” De KNMI bezit waarnemingen van 273 verschillende scheepsreizen uit de periode 1826 tot 1865, gebonden in 17 leren banden. Twee van die reizen betreffen de “Koning Willem II” met Giezen als de kapitein.
Het bovenstaande beeld geeft de posities aan van de “Koning Willem II” gedurende haar reizen tussen Nederland en Batavia.
Nederland – Batavia. (25 Juni 1849 - 24 September 1849). Batavia - Nederland.( 5 December 1849 - 8 April 1850)
(Met dank aan Frits Koek. KNMI).